6. tygodniowy kurs online z cotygodniowym grupowym omówieniem prac, pracami domowymi, testem
wiedzy i dyplomem ukończenia.
Rozpoczęcie kursu: cały rok, w momencie zapisu.
Czas trwania lekcji wideo: 5h 8 min.
Format: MP4. System: Windows, Mac, Linux. Rozdzielczość obrazu : 1280x720px.
ISBN 978-83-63660-10-9. Rok wydania: 2014
Stopień aktualności: 95%
Dyplom ukończenia: Tak
Stopień trudności:
Chcesz zarabiać fotografując potrawy?
Jesteś fotografem zawodowym lub pasjonujesz się fotografią i chcesz zdobyć dodatkowe źródło dochodu?Pasjonujesz się gotowaniem i chcesz zachwycić swoimi kulinariami? Na kursie zdradzę Ci tajne sekrety komercyjnej fotografii kulinarnej. Dowiesz się jak niewielkim kosztem można osiągnac spektakularne efekty. Wszystko co musisz mieć to wiedza, wiedza i jeszcze raz wiedza. Poznasz zasady kompozycji i światła, dowiesz się jak dekorować dania. Pokażę Ci prostą i szybką metodę na opracowanie zdjęć.
Czy Ty również...
- Zajmuję się fotografią zawodowo ale fotografia kulinarna jest dla mnie zupełnie obca. Chcę zarabiać na
fotografowaniu potraw, żywności. Nie mam czasu na własne eksperymenty. Chcę by ktoś pokazał mi jak to robić.
- Jestem właścicielem gastronomii i jednocześnie interesuje się fotografią. Chcę mieć lepsze zdjęcia w menu lecz nie chcę za nie płacić. Wolę samemu spróbować sfotografować moje dania przy niewielkich wydatkach na sprzęt.
- Prowadzę bloga o tematyce kulinarnej i moje zdjęcia są kiepskie. Chcę się nauczyć fotografować, przyciągnać więcej czytelników i wiecej zarabiać z reklam na moim blogu..
KLIENT: Wytwórnia Wędlin Władysław Kummer, ZLECENIE: Zdjęcia reklamowe wędlin do kalendarza, 2008, PRODUKCJA: Inventivmedia, ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2008
- Jestem na początku fotograficznej drogi. Nie jestem profesjonalistą. Bardzo mi natomiast zależy aby lepiej fotografować to co ugotuję
tylko dla swojej przyjemności.
- Mam sklep internetowy z produktami spożywczymi. Chcę sam fotografować swoje produkty żeby nie wydawać na fotografa a przy tym aby
zdjęcia były na przyzwoitym poziomie, bo dobre zdjęcia podnoszą sprzedaż.
- Chciałbym dorobić fotografując ugotowane przez siebie potrawy ale nie wiem jak się do tego zabrać. Potrafię całkiem nieźle fotografować ale nie chcę tracić czasu na zaczynanie od zera. Potrzebuję instruktora, kóry poprowadzi mnie za rekę. Pracuję na etacie, ale chciałbym pasję zamienić z dodatkowe źródło dochodu, sprzedając zdjęcia w bankach.
Koniecznie obejrzyj...
Czego konkretnie się nauczysz?
- Jak sprzęt jest niezbędny aby fotografować potrawy, żywność? Nie sztuką jest wydanie dużej ilości pieniędzy na sprzet, który nie będzie na siebie zarabiał. Fotografia kulinarna nie jest bardzo wymagająca pod tym względem, ale trzeba wiedzieć co kupić aby nie zbankrutować.
- Jak ustawić oświatlenie aby potrawy sprawiały wrażenie świeżych, soczystych i smacznych. Światło to podstawa w fotografowaniu dań gdy chcemy np. je serwować w restauracji lub gdy chcemy sprzedać produkt spożywczy lub zdobyć zlecenie na zdjęcia kulinarne.
- Jak komponować zdjęcia potraw? Przekażę Ci wiedzę, kóra pozwoli Ci na szybkie wykonanie packshota /czyli zdjęcia pokazujacego wszystkie cechy produktu w sposób dość obiektywny/. Wykonanie packshota to pewien schemat, który należy poznać. To odpowiedni kąt widzenia, odpowiedni obiektyw, odpowiednie tło i głębia ostrości. To są również bardzo ważne elementy kompozycji.
KLIENT: Ars Vinum, ZLECENIE: Zdjęcia win, do sklepu internetowego,
ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2013
- Poznasz sztuczki i kruczki fotografii kulinarnej. Taką wiedzę nabywa się latami. Tajne techniki pozwalajace w prosty sposób zwiekszyć atrakcyjnośc wizualną potrawy i zachwycić oglądajacych.
- Jak stylizować potrawy. Stylizacja to ułożenie na tależu poszczególnych elementów dania oraz dekoracja dodatkami.
- Dowiesz się jak w tani sposób urzadzić studio we własnym mieszkaniu. Co jest potrzebne aby zacząć fotografować potrawy? Co mogę pominać? W jaki sposób mogę zastapić drogie studyjne lampy błyskowe, czymś o niebo tańszym?
- Jak doprowadzić zdjęcie do perfekcji. Jak opracować zdjęcie w Photoshopie nie marnując na to pół dnia? Sekrety leczenia zdjęć z przypadłosci w komputerze.
- Nauczysz się wyceniać zlecenia fotograficzne na zdjęcia kulinarne. Jak ustalać wymagagania finansowe aby nie odstraszyć potencjalnych zleceniodawców? Jak uwzgledniać koszty własne? Jak zdobyć pierwszego klienta?
KLIENT: Hotel Wolne Miasto /Gdańsk/, ZLECENIE: Zdjęcia potraw do menu i strony internetowej,
PRODUKCJA: Agencja Foto Oko
Obejrzyj fragmenty kursu
Program kursu
Lekcja 1.
Materiał wideo. Czas trwania: 52 min.
SKOMPLETUJ NIEZBĘDNY SPRZĘT
- Zarabiam już na fotografii. Co mam kupić aby relizować zdjęcia kulinarne? Jaki sprzęt szybko się zwróci? Na czym nie mogę oszczędzać? Jaki sprzęt ma najlepszą relację: cena za jakość?
- Umiem całkiem nieźle fotografować i dobrze gotować. Chcę dorobić do swojej stałej pensji sprzedajac zdjęcia w bankach zdjeć. Jak powinienem stopniowo rozbudowywać swoje zasobu sprzetowe zanim zaczną zarabiać? Czyli jak zainwestować w sprzęt aby się najszybciej zwrócił?
- Prowadzę bloga o gotowaniu. Nie chcę wydawać dużo pieniędzy. Mam więcej czasu i mogę wykorzystać światło dzienne. Ale co muszę na początku kupić?
- Pełna klatka czy cropp? Jaki aparat jest odpowiedni do fotografowania potraw?
- Jakie obiektywy muszę mieć do fotografii kulinarnej? Jak robić duże, efektowne powiększenia detali np. deserów?
- Jakie lampy muszę posiadać aby poprawnie oświetlić ugotowaną potrawę? Lampy studyjne, czy lampy reporterskie? Jekji modyfikatory światła muszę nabyć aby uwypuklić najlepsze cechy dania?
KLIENT: Hotel Wolne Miasto /Gdańsk/, ZLECENIE: Zdjęcia potraw do menu i strony internetowej,
PRODUKCJA: Agencja Foto Oko, 2013
Lekcja 2.
Materiał wideo. Czas trwania: 25 min.
OCZARUJ OŚWIETLENIEM
- Jak ustawić oświatlenie studyjne? Ile potrzebuje lamp i jakie zastosować modyfikatory światła?
- Jaki charakter światła zastosować: miękkie światło czy twarde? Jakie kierunki świacenia użyć?
- Czy oświetlenie stałe nadaje się do fotografii kulinarnej? Czy lampy błyskowe reporterskie będą spełniać swoje zadanie?
- Jak fotografować motywy przeźroczyste: butelki, karafki, drinki?
- Jak stosować punktowe światło aby akcentować ważne detale potrawy?
KLIENT: Hotel Wolne Miasto /Gdańsk/, ZLECENIE: Zdjęcia potraw do menu i strony internetowej,
ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2013
Lekcja 3.
Materiał wideo. Czas trwania: 24 min.
ZACHWYĆ KOMPOZYCJĄ
- Z jakiego kąta fotografować: z boku, czy góry?
- Czy potrzebuję obiektywu tilt & shift? Jakie są wymagania co do obiektywu?
- W fotografii potraw da się zastosować ogólne zasady kompozycji, np. zasadę złotego podziału?
- Jaką użyć głębię ostrości: dużą, czy małą?
- Jak budować plany zdjęciowe, jak sprawić aby zdjęcie nabrało przestrzeni?
STWÓRZ ARCYDZIEŁO: STYLIZACJA I SEKRETY FOTOGRAFII KULINARNEJ
- Jakie są najważniejsze tajniki fotografii kulinarnej? O co tak naprawdę chodzi?
- Jak zestawiać produkty ze soba aby tworzyły spójną kolorystycznie kompozycję?
- Jak rozmawiać z kucharzem? Jak tworzyć dobrą atmosferę i motywować współpracowników?
- Jakie muszę mieć podstawowe narzędzia i pomoce aby korygować kompozycję potrawy?
- Podstawowe rekwizyty w fotografowaniu kompozycji.
KLIENT: Sevensports /Pruszcz Gdański/, ZLECENIE: Zdjęcia potraw do menu i strony internetowej,
ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2013
Lekcja 5.
Materiał wideo. Czas trwania: 27 min.
DOPROWADŹ DO PERFEKCJI: OPRACOWANIE GRAFICZNE
- Jaki muszę mieć podstawowy sprzet do obróbki, niezbedne programy?
- Jakie są podstawowe techniki opracowania zdjęcia? Jak wyostrzać, jak stosować krzywe?
- Co to jest poprawne zdjęcie? Jak to sprawdzić
- Odwieczne pytanie: plik RAW czy JPG?
Firma: Hashi Sushi /Gdynia/, ZLECENIE: Packshoty do menu, katalogu, www; PRODUKCJA: Mr.
Bloom, ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2011
- Jakie są zasady fotografowanie surówek, płynów, mięsa?
- Jak modyfikować światło w zależności od rodzaju dania i rodzaju powierzchni?
- Jak powinno być przyrządzone np. mięso aby najlepiej wyglądało na zdjęciu?
- Jak udekorować np. nudna zupę aby efekt był piorunujący?
- Jaką taktykę stosować przy fotografowaniu zieleniny? Dlaczego to takie trudne?
KLIENT: Sevensports /Pruszcz Gdański/, ZLECENIE: Zdjęcia potraw do menu i strony internetowej,
ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2013
Lekcja 7.
Materiał wideo. Czas trwania: 20 min.
ZACZNIJ ZARABIAĆ: OFERTA, CENNIK, PIERWSZY KLIENT
- Absolutne tajniki biznesu kulinarnego fotografa.
- Jak wycenieć zlecenia na zdjęcia potraw/żywności?
- Jak zdobyć pierwszego klienta?
- Jakie działania marketingowe podjąć? Na co wydać pieniadze a gdzie je zaoszczędzić?
- Jak skonstruować cennik? Co jest najważniejsze przy wycenie?
Kurs prowadzony jest bez konkretnych terminów, więc możesz zapisać się w każdej chwili.
Sam proces zapisu i płatności za kurs szczegółowo omówiłem w tym materiale wideo. Po zapisie na kurs otrzymasz automatycznie maila z wszystkimi lekcjami.
Po obejrzeniu lekcji wykonujesz
ćwiczenia oraz odrabiasz pracę domową (jeśli takie były) i wysyłasz wykonane zdjęcia mailem. Na
cotygodniowym spotkaniu online, usłyszysz anonimowy komentarz na temat Twoich prac. Możesz wysłać inne zdjęcia ze swojego archiwum zdjęciowego.
Ustalony jest limit 3. zdjęć na spotkanie online. Spotkania online są nagrywane na wideo i udostępniane uczestnikom do obejrzenia.
W dowolnym momencie możesz podejść do testu wiedzy. Gdy go zdasz, otrzymasz dyplom ukończenia kursu. Skomplikowane? Ależ skąd! Banalnie
proste.
Uwaga! W pierwszym mailu dostajesz wszystkie lekcje i uczysz się we własnym tempie.
TERMINARZ
Spotkania online z oceną zdjęć są we wtorki o godz. 20.00 czasu obowiązującego w Polsce. Są to spotkania grupowe. W czasie spotkania można zadawać zamknięte pytania prowadzącemu za pomocą czata. Prowadzący w miarę możliwości udziela odpowiedzi. W ten sam sposób można uzyskiwać porady od innych uczestników. Dla nieobecnych dostępne jest do obejrzenia nagranie wideo ze spotkania online. Spotkania organizowane są co tydzień przez cały kalendarzowy rok. Oto przykładowy terminarz:
Od razu - Wszystkie lekcje + test wiedzy. 7 dzień - Spotkanie online - omówienie prac. 15 dzień - Spotkanie online - omówienie prac. 22 dzień - Spotkanie online - omówienie prac. 29 dzień - Spotkanie online - omówienie prac. 36 dzień - Spotkanie online - omówienie prac. 43 dzień - Spotkanie online - omówienie prac.
UWAGA! Nie można przesuwać terminów spotkań online.
FIRMA: Wytwórnia Wędlin Władysław Kummer, ZLECENIE: Zdjęcia reklamowe wędlin do kalendarza, 2008, PRODUKCJA: Inventivmedia
Cechy kursu
Teoria i ćwiczenia to materiały wideo do analizy. Twój udział jest czynny. Powtarzasz ćwiczenia za prowadzącym. Materiały wideo możesz pobrać na dysk.
W wybranych lekcjach wymienionych w programie kursu otrzymasz materiał wideo z pracą domową. Tu możesz sprawdzić stopień opanowania materiału. Tylko wykonując praktyczne zadania możesz się czegoś nauczyć.
Po części teoretycznej i odrobieniu pracy domowej wysyłasz mi zdjęcia e-mailem. Podczas webinara anonimowo omawiam prace, wskazuje wady i zalety. Takich spotkań jest 6. Jeśli nie możesz być online -
wyślę Ci zapis wideo.
Po zakończeniu teorii, praktyki i omówienia prac możesz podejśc do testu sprawdzającego
wiedzę. To również działa
motywująco. Każdy stara się aby wypaść najlepiej podczas sprawdzianu.
Natychmiast po zaliczeniu testu otrzymujesz dyplom w postaci elektronicznej /PDF do wydrukowania/ z
podpisem i
pieczątką i numerem instytucji szkoleniowej.
KLIENT: Loopy`s World, ZLECENIE: Packshoty do menu; PRODUKCJA: Mr. Bloom, ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2010
Dyplom ukończenia kursu
Link do testu wiedzy wysyłany jest automatycznie w pierwszej lekcji zaraz po dokonaniu płatności. Możesz podejść do testu w każdej chwili. Po zaliczeniu testu dyplom jest drukowany automatycznie i natychmiastowo i można go pobrać na dysk komputera.
Dyplom ukończenia kursu jest w formie elektronicznej. Należy samemu wydrukować ten elektroniczny dokument (plik PDF).
Na dyplomie jest informacja o rodzaju, zakresie kursu, imię i nazwisko oraz PESEL uczestnika, miejscowość, data, podpis i pieczątka firmowa, nr instytucji szkoleniowej + informacja, że kurs zakończył się zdanym egzaminem wiedzy.
Szczegóły:
- test jest testem jednokrotnego wyboru,
- nie ma ograniczeń czasowych na zaliczenie,
- należy uzyskać 60% poprawnych odpowiedzi,
- w przypadku niepowodzenia, każda poprawka jest płatna 17zł,
- nie ma możliwości wglądu i analizę zdanego lub niezdanego testu.
O prowadzącym
Szymon Zduńczyk - absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi kierunku fotografia i Politechniki Gdańskiej. Od 2004 roku właściciel AGENCJI FOTO OKO i fotograf zawodowy. Jest wydawcą kursów fotografii wideo oraz prowadzi szkolenia fotograficzne online. Od 2013 roku założyciel Akademii Foto Oko, internetowej szkoły fotografii.
Klientami jego byli m.in. Swarovski Elements, Douglas Polska, J. J. Darboven Poland, Det Norske Veritas Poland, więcej...
Współpracował miedzy innymi z: agencją Mr. Bloom przy projektach dla Dr. Oetker, ZT Kruszwica, Loopy`s World
dla
oraz z agencją Paragraff przy projektach dla Portu Lotniczego Gdańsk, Galeon i Orbis.
dla
Nagrody i wyróżnienia to: II nagroda exequo w XII Ogólnopolskim Konkursie Fotografii PORTRET w Trzciance w 2007 roku, Certificate of Achievement Honorable Mention - International Photography Awards, Los Angeles w 2003 roku, II nagroda w Ogólnopolskim Konkursie Fotograficznym Oblicza Ludzi w Otwocku, I nagroda - IV Krajowy Konkurs Fotograficzny Przystanek Woodstock, Żary 2002, wiecej...
Wyróżnienie Szymona Zduńczyka w konkursie ND Awards 2014
Tak fotografuję...
Opinie
PIOTR MAZUR. Nazywam się Piotr Mazur. Uczestniczyłem w kursie fotografii kulinarnej. Natknąłem sięna informację o kursie w dobrym momencie - akurat wtedy gdy stawiałem pierwsze kroki w fotografowaniu jedzenia. Dzięki temu mogłem szybko załapać solidne podstawy i, co najważniejsze, poddać swoje prace ocenie prowadzącego i innym uczestnikom kursu. Myślę, że najwartościowszym elementem takiej metody nauki są interaktywne spotkania online, podczas których omawia się prace domowe.
Cieszy mnie fakt, że postęp jaki osiągnąłem przez ostatnie pół roku pozwala mi swobodnie działać komercyjnie na rynku fotografii kulinarnej. To był mój cel i powód rozpoczęcia kursu. Postęp ten jest wynikiem intensywnej pracy, ale śmiało mogę powiedzieć, że kurs fotografii kulinarnej Agencji Foto Oko stanowił bardzo dobry punkt wyjścia mojej działalnośći komercyjnej.
Zdjęcie wykonane przed /17 kwietnia 2014/ i po kursie /8 listopada 2014/. Fot. Piotr Mazur.
ALINA GADOMSKA. Na warsztaty fotografii kulinarnej poszłam w celu poszerzenia swojej wiedzy fotograficznej o ten właśnie temat. Prowadzący w sposób jasny i czytelny przekazał nam wiedzę odnośnie kompozycji, stylizacji oraz oświatlenia żywności.
Fantastyczną sprawą okazał się po warsztatowy webinar gdzie p. Szymon komentował nasze zdjęcia wskazując błędy techniczne i kompozycyjne. Z warsztatów, jak i z webinara byłam tak zadowolona, że zapisałam się na plener fotografii ślubnej. Tutaj również prowadzący stanął na wysokości zadania.
Zdjęcie wykonane przed i po kursie. Fot. Alina Gadomska.
JUSTYNA KASPEREK. Fotografia i dobra kuchnia- to dwie rzeczy, które kocham najbardziej w życiu. Kurs fotografii kulinarnej Foto Oko, który polecił mi znajomy, okazał się więc świetnym sposobem, aby je ze sobą połączyć. Uczestnictwo w kursie pomogło mi zdobyć nową wiedzę. Poznałam nieznane mi dotąd techniki, dzięki którym moje zdjęcia mogą być bardziej atrakcyjne, nauczyłam się, że każdy element kompozycji ma znaczenie i liczą się nawet najmniejsze szczegóły.
Kurs fotografii kulinarnej to nie tylko ciekawe lekcje, lecz także cotygodniowe webinaria, podczas których były omawiane zdjęcia uczestników. A ponieważ człowiek uczy się na błędach, spotkania te były bardzo owocne. Wskazywane błędy, czy też zalecenia odnośnie konkretnego zdjęcia, dużo bardziej do mnie przemawiały, niż ogólniki (np. dotyczące prawidłowej ekspozycji) jakie można znaleźć w książkach. Wiem, że moim zdjęciom jeszcze daleko do perfekcji, ale praktyka czyni mistrza. Jestem zadowolona z postępu jakiego dokonałam po kursie, dlatego też inne propozycje Foto Oko również będą mi towarzyszyły w dalszej nauce!
Zdjęcie wykonane przed i po kursie. Fot. Justyna Kasperek.
Wiecej opinii...
Co jeszcze dostanę?
Bonus wideo
wartości 33zł /oddzielnie
ten kurs sprzedaję tutaj
/
KOMPOZYCJA. PUNKT, LINIA, PŁASZCZYZNA W PRAKTYCE
Czas trwania: 45 min.
Kurs wideo
wartości 31zł /oddzielnie
ten kurs sprzedaję tutaj
/
ZAPANUJ NAD CHAOSEM KOLORÓW
Czas trwania: 51 min.
Omawianie zdjęć
Na spotkaniach online przeprowadzanych za pomocą platformy konferencyjnej prowadzący omawia zdjęcia nadesłane przez uczestników.
Dla nieobecnych przygotowany jest materiał wideo ze spotkania do obejrzenia dostępny do 6 dni od terminu spotkania.
Uczestnik wysyła do 3. zdjęć na tydzień. Prowadzący poświęca na te 3 zdjęcia minimum 9 minut zwięzłej recenzji, wskazując plusy i minusy na ujęciach.
Najlepsze nadesłane prace są wyróżniane i publikowane na blogu. Przekonaj się, że nauka przez internet jest skuteczna pod warunkiem, że się chce.
Odwiedź BLOGA i zobacz jakie efekty uzyskują uczestnicy kursów online
z omówieniem zdjęć.
Od września 2013 do grudnia 2022 omówiliśmy 19720 zdjęć na 800 spotkaniach. Spotkanie online trwa średnio 1 godzinę i 30 minut
(wyliczone na podstawie danych z lat 2013-2023). Długość spotkania zależy od liczby nadesłanych zdjęć.
Spotkania organizowane są co wtorek o godz. 20.00. Nie trzeba instalować oprogramowania do odbioru transmisji wideo na swoim komputerze.
Pamiętaj, wybierając tę opcję, musisz rozpocząć naukę od razu. Nie ma możliwości przesuwania terminów uczestnictwa w spotkaniach online. Obejrzyj przykładową recenzję.
KLIENT: Wytwórnia Wędlin Władysław Kummer, ZLECENIE: Zdjęcia reklamowe wędlin do kalendarza, PRODUKCJA: Inventivmedia
Wybierz swój kurs
Który wybrać kurs? To zależy od stopnia samodyscypliny. Jeżeli potrafisz się zmotywować do pracy i jednocześnie
potrafisz samodzielnie ocenić efekty swojej pracy to wybierz KURS WIDEO. To
najbardziej ekonomiczne rozwiązanie dla dobrze zorganizowanych osób.
Jeśli chcesz abym Cię jeszcze bardziej zmotywował i oceniał postępy Twojej pracy na bieżąco podczas spotkań online to
wybierz KURS ONLINE. Możesz również oceniać efekty innych uczestników i czerpać z
tego inspiracje. Każde zdjęcie recenzuję 3 minuty, co przy 18 zdjęciach daje w sumie 54 minut poświęconych tylko Twoim pracom.
Jeśli wybierzesz tę opcję, to musisz rozpocząć naukę od razu, bez możliwości przesuwania spotkań online.
Jest to opcja dla osób, które są odporne na krytykę. Zdjęcia początkujących fotografów są obarczone wieloma błędami,
które prowadzący ma obowiązek wychwycić i przedstawić. Jeśli jesteś wrażliwy na szczere słowa krytyki - wybierz opcję WIDEO.
KURS WIDEO
KURS ONLINE
3,5 godz. Kurs fotografii kulinarnej wartości 86 zł
Test wiedzy umożliwiający otrzymanie dyplomu.
45 min. kurs KOMPOZYCJA. PUNKT, LINIA... wartości 33 zł
51 min. kurs ZAPANUJ NAD CHAOSEM... wartości 31 zł
6. cotygodniowych spotkań online z omówieniem do 18. zdjęć wartości 139zł