Kurs fotografii kulinarnej

Jak fotografować potrawy?


6. tygodniowy kurs online z cotygodniowym grupowym omówieniem prac, pracami domowymi, testem wiedzy
i dyplomem ukończenia.


Rozpoczęcie kursu: cały rok, w momencie zapisu.
Czas trwania lekcji wideo: 5h 8 min.
Format: MP4. System: Windows, Mac, Linux. Rozdzielczość obrazu : 1280x720px.
ISBN 978-83-63660-10-9. Rok wydania: 2014
Dyplom ukończenia: Tak

Stopień trudności:



kurs video photoshop elements

Chcesz zarabiać fotografując potrawy?

Jesteś fotografem zawodowym lub pasjonujesz się fotografią i chcesz zdobyć dodatkowe źródło dochodu? Pasjonujesz się gotowaniem i chcesz zachwycić swoimi kulinariami? Na kursie zdradzę Ci tajne sekrety komercyjnej fotografii kulinarnej. Dowiesz się jak niewielkim kosztem można osiągnac spektakularne efekty. Wszystko co musisz mieć to wiedza, wiedza i jeszcze raz wiedza. Poznasz zasady kompozycji i światła, dowiesz się jak dekorować dania. Pokażę Ci prostą i szybką metodę na opracowanie zdjęć.

Czy Ty również...

- Zajmuję się fotografią zawodowo ale fotografia kulinarna jest dla mnie zupełnie obca. Chcę zarabiać na fotografowaniu potraw, żywności. Nie mam czasu na własne eksperymenty. Chcę by ktoś pokazał mi jak to robić.

- Jestem właścicielem gastronomii i jednocześnie interesuje się fotografią. Chcę mieć lepsze zdjęcia w menu lecz nie chcę za nie płacić. Wolę samemu spróbować sfotografować moje dania przy niewielkich wydatkach na sprzęt.

- Prowadzę bloga o tematyce kulinarnej i moje zdjęcia są kiepskie. Chcę się nauczyć fotografować, przyciągnać więcej czytelników i wiecej zarabiać z reklam na moim blogu..


kurs fotgrafii kulinarnej

KLIENT: Wytwórnia Wędlin Władysław Kummer, ZLECENIE: Zdjęcia reklamowe wędlin do kalendarza, 2008, PRODUKCJA: Inventivmedia, ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2008

- Jestem na początku fotograficznej drogi. Nie jestem profesjonalistą. Bardzo mi natomiast zależy aby lepiej fotografować to co ugotuję tylko dla swojej przyjemności.

- Mam sklep internetowy z produktami spożywczymi. Chcę sam fotografować swoje produkty żeby nie wydawać na fotografa a przy tym aby zdjęcia były na przyzwoitym poziomie, bo dobre zdjęcia podnoszą sprzedaż.

- Chciałbym dorobić fotografując ugotowane przez siebie potrawy ale nie wiem jak się do tego zabrać. Potrafię całkiem nieźle fotografować ale nie chcę tracić czasu na zaczynanie od zera. Potrzebuję instruktora, kóry poprowadzi mnie za rekę. Pracuję na etacie, ale chciałbym pasję zamienić z dodatkowe źródło dochodu, sprzedając zdjęcia w bankach.


Koniecznie obejrzyj...





Czego konkretnie się nauczysz?

- Jak sprzęt jest niezbędny aby fotografować potrawy, żywność? Nie sztuką jest wydanie dużej ilości pieniędzy na sprzet, który nie będzie na siebie zarabiał. Fotografia kulinarna nie jest bardzo wymagająca pod tym względem, ale trzeba wiedzieć co kupić aby nie zbankrutować.

- Jak ustawić oświatlenie aby potrawy sprawiały wrażenie świeżych, soczystych i smacznych. Światło to podstawa w fotografowaniu dań gdy chcemy np. je serwować w restauracji lub gdy chcemy sprzedać produkt spożywczy lub zdobyć zlecenie na zdjęcia kulinarne.

- Jak komponować zdjęcia potraw? Przekażę Ci wiedzę, kóra pozwoli Ci na szybkie wykonanie packshota /czyli zdjęcia pokazujacego wszystkie cechy produktu w sposób dość obiektywny/. Wykonanie packshota to pewien schemat, który należy poznać. To odpowiedni kąt widzenia, odpowiedni obiektyw, odpowiednie tło i głębia ostrości. To są również bardzo ważne elementy kompozycji.

kurs fotgrafii kulinarnej

KLIENT: Ars Vinum, ZLECENIE: Zdjęcia win, do sklepu internetowego, ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2013

- Poznasz sztuczki i kruczki fotografii kulinarnej. Taką wiedzę nabywa się latami. Tajne techniki pozwalajace w prosty sposób zwiekszyć atrakcyjnośc wizualną potrawy i zachwycić oglądajacych.

- Jak stylizować potrawy. Stylizacja to ułożenie na tależu poszczególnych elementów dania oraz dekoracja dodatkami.

- Dowiesz się jak w tani sposób urzadzić studio we własnym mieszkaniu. Co jest potrzebne aby zacząć fotografować potrawy? Co mogę pominać? W jaki sposób mogę zastapić drogie studyjne lampy błyskowe, czymś o niebo tańszym?

- Jak doprowadzić zdjęcie do perfekcji. Jak opracować zdjęcie w Photoshopie nie marnując na to pół dnia? Sekrety leczenia zdjęć z przypadłosci w komputerze.

- Nauczysz się wyceniać zlecenia fotograficzne na zdjęcia kulinarne. Jak ustalać wymagagania finansowe aby nie odstraszyć potencjalnych zleceniodawców? Jak uwzgledniać koszty własne? Jak zdobyć pierwszego klienta?


kurs fotgrafii kulinarnej

KLIENT: Hotel Wolne Miasto /Gdańsk/, ZLECENIE: Zdjęcia potraw do menu i strony internetowej, PRODUKCJA: Agencja Foto Oko, 2013

Obejrzyj fragmenty kursu





Więcej fragmentów...

Program kursu


Lekcja 1.


Materiał wideo. Czas trwania: 52 min.

SKOMPLETUJ NIEZBĘDNY SPRZĘT

- Zarabiam już na fotografii. Co mam kupić aby relizować zdjęcia kulinarne? Jaki sprzęt szybko się zwróci? Na czym nie mogę oszczędzać? Jaki sprzęt ma najlepszą relację: cena za jakość?
- Umiem całkiem nieźle fotografować i dobrze gotować. Chcę dorobić do swojej stałej pensji sprzedajac zdjęcia w bankach zdjeć. Jak powinienem stopniowo rozbudowywać swoje zasobu sprzetowe zanim zaczną zarabiać? Czyli jak zainwestować w sprzęt aby się najszybciej zwrócił?
- Prowadzę bloga o gotowaniu. Nie chcę wydawać dużo pieniędzy. Mam więcej czasu i mogę wykorzystać światło dzienne. Ale co muszę na początku kupić?
- Pełna klatka czy cropp? Jaki aparat jest odpowiedni do fotografowania potraw?
- Jakie obiektywy muszę mieć do fotografii kulinarnej? Jak robić duże, efektowne powiększenia detali np. deserów?
- Jakie lampy muszę posiadać aby poprawnie oświetlić ugotowaną potrawę? Lampy studyjne, czy lampy reporterskie? Jekji modyfikatory światła muszę nabyć aby uwypuklić najlepsze cechy dania?

kurs fotografii kulinarnej

KLIENT: Hotel Wolne Miasto /Gdańsk/, ZLECENIE: Zdjęcia potraw do menu i strony internetowej, PRODUKCJA: Agencja Foto Oko, 2013

Lekcja 2.


Materiał wideo. Czas trwania: 25 min.

OCZARUJ OŚWIETLENIEM

- Jak ustawić oświatlenie studyjne? Ile potrzebuje lamp i jakie zastosować modyfikatory światła?
- Jaki charakter światła zastosować: miękkie światło czy twarde? Jakie kierunki świacenia użyć?
- Czy oświetlenie stałe nadaje się do fotografii kulinarnej? Czy lampy błyskowe reporterskie będą spełniać swoje zadanie?
- Jak fotografować motywy przeźroczyste: butelki, karafki, drinki?
- Jak stosować punktowe światło aby akcentować ważne detale potrawy?

kurs fotografii kulinarnej

KLIENT: Hotel Wolne Miasto /Gdańsk/, ZLECENIE: Zdjęcia potraw do menu i strony internetowej, ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2013

Lekcja 3.


Materiał wideo. Czas trwania: 24 min.

ZACHWYĆ KOMPOZYCJĄ

- Z jakiego kąta fotografować: z boku, czy góry?
- Czy potrzebuję obiektywu tilt & shift? Jakie są wymagania co do obiektywu?
- W fotografii potraw da się zastosować ogólne zasady kompozycji, np. zasadę złotego podziału?
- Jaką użyć głębię ostrości: dużą, czy małą?
- Jak budować plany zdjęciowe, jak sprawić aby zdjęcie nabrało przestrzeni?


kurs fotografii kulinarnej

KLIENT: Dwór Oliwski, ZLECENIE: Zdjęcia reklamowe; bilbord LCD, katalogi, www, ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2009

Lekcja 4.


Materiał wideo. Czas trwania: 23 min.

STWÓRZ ARCYDZIEŁO: STYLIZACJA I SEKRETY FOTOGRAFII KULINARNEJ

- Jakie są najważniejsze tajniki fotografii kulinarnej? O co tak naprawdę chodzi?
- Jak zestawiać produkty ze soba aby tworzyły spójną kolorystycznie kompozycję?
- Jak rozmawiać z kucharzem? Jak tworzyć dobrą atmosferę i motywować współpracowników?
- Jakie muszę mieć podstawowe narzędzia i pomoce aby korygować kompozycję potrawy?
- Podstawowe rekwizyty w fotografowaniu kompozycji.

kurs fotgrafii kulinarnej

KLIENT: Sevensports /Pruszcz Gdański/, ZLECENIE: Zdjęcia potraw do menu i strony internetowej, ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2013

Lekcja 5.


Materiał wideo. Czas trwania: 27 min.

DOPROWADŹ DO PERFEKCJI: OPRACOWANIE GRAFICZNE

- Jaki muszę mieć podstawowy sprzet do obróbki, niezbedne programy?
- Jakie są podstawowe techniki opracowania zdjęcia? Jak wyostrzać, jak stosować krzywe?
- Co to jest poprawne zdjęcie? Jak to sprawdzić
- Odwieczne pytanie: plik RAW czy JPG?


kurs fotgrafii kulinarnej

Firma: Hashi Sushi /Gdynia/, ZLECENIE: Packshoty do menu, katalogu, www; PRODUKCJA: Mr. Bloom, ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2011

Lekcja 6.


Materiał wideo. Czas trwania: 47 min.

STWÓRZ DOSKONAŁE MENU: PRZYSTAWKA, ZUPA, DANIE GŁÓWNE, DESER

- Jakie są zasady fotografowanie surówek, płynów, mięsa?
- Jak modyfikować światło w zależności od rodzaju dania i rodzaju powierzchni?
- Jak powinno być przyrządzone np. mięso aby najlepiej wyglądało na zdjęciu?
- Jak udekorować np. nudna zupę aby efekt był piorunujący?
- Jaką taktykę stosować przy fotografowaniu zieleniny? Dlaczego to takie trudne?

kurs fotgrafii kulinarnej

KLIENT: Sevensports /Pruszcz Gdański/, ZLECENIE: Zdjęcia potraw do menu i strony internetowej, ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2013

Lekcja 7.


Materiał wideo. Czas trwania: 20 min.

ZACZNIJ ZARABIAĆ: OFERTA, CENNIK, PIERWSZY KLIENT

- Absolutne tajniki biznesu kulinarnego fotografa.
- Jak wycenieć zlecenia na zdjęcia potraw/żywności?
- Jak zdobyć pierwszego klienta?
- Jakie działania marketingowe podjąć? Na co wydać pieniadze a gdzie je zaoszczędzić?
- Jak skonstruować cennik? Co jest najważniejsze przy wycenie?


kurs fotgrafii kulinarnej

FIRMA: Kamienica Goldwasser /Gdańsk/ ZLECENIE: Zdjęcia reklamowe alkoholi i wnętrz; PRODUKCJA: Inventivmedia, ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2008

Jak przebiega kurs?

Kurs prowadzony jest bez konkretnych terminów, więc możesz zapisać się w każdej chwili.

Sam proces zapisu i płatności za kurs szczegółowo omówiłem w tym materiale wideo. Po zapisie na kurs otrzymasz automatycznie maila z wszystkimi lekcjami.

Po obejrzeniu lekcji wykonujesz ćwiczenia oraz odrabiasz pracę domową (jeśli takie były) i wysyłasz wykonane zdjęcia mailem. Na cotygodniowym spotkaniu online, usłyszysz anonimowy komentarz na temat Twoich prac. Możesz wysłać inne zdjęcia ze swojego archiwum zdjęciowego. Ustalony jest limit 3. zdjęć na spotkanie online. Spotkania online są nagrywane na wideo i udostępniane uczestnikom do obejrzenia.

W dowolnym momencie możesz podejść do testu wiedzy. Gdy go zdasz, otrzymasz dyplom ukończenia kursu. Skomplikowane? Ależ skąd! Banalnie proste.

Uwaga! W pierwszym mailu dostajesz wszystkie lekcje i uczysz się we własnym tempie.

TERMINARZ


Spotkania online z oceną zdjęć są we wtorki o godz. 20.00 czasu obowiązującego w Polsce. Są to spotkania grupowe. W czasie spotkania można zadawać zamknięte pytania prowadzącemu za pomocą czata. Prowadzący w miarę możliwości udziela odpowiedzi. W ten sam sposób można uzyskiwać porady od innych uczestników. Dla nieobecnych dostępne jest do obejrzenia nagranie wideo ze spotkania online. Spotkania organizowane są co tydzień przez cały kalendarzowy rok. Oto przykładowy terminarz:
Od razu - Wszystkie lekcje + test wiedzy.
7 dzień - Spotkanie online - omówienie prac.
15 dzień - Spotkanie online - omówienie prac.
22 dzień - Spotkanie online - omówienie prac.
29 dzień - Spotkanie online - omówienie prac.
36 dzień - Spotkanie online - omówienie prac.
43 dzień - Spotkanie online - omówienie prac.


kurs fotgrafii kulinarnej

FIRMA: Wytwórnia Wędlin Władysław Kummer, ZLECENIE: Zdjęcia reklamowe wędlin do kalendarza, 2008, PRODUKCJA: Inventivmedia

Cechy kursu


kurs fotografii online

Teoria i ćwiczenia to materiały wideo do analizy. Twój udział jest czynny. Powtarzasz ćwiczenia za prowadzącym. Materiały wideo możesz pobrać na dysk.

kurs fotografii online

W wybranych lekcjach wymienionych w programie kursu otrzymasz materiał wideo z pracą domową. Tu możesz sprawdzić stopień opanowania materiału. Tylko wykonując praktyczne zadania możesz się czegoś nauczyć.

kurs fotografii online

Po części teoretycznej i odrobieniu pracy domowej wysyłasz mi zdjęcia e-mailem. Podczas webinara anonimowo omawiam prace, wskazuje wady i zalety. Takich spotkań jest 6. Jeśli nie możesz być online - wyślę Ci zapis wideo.

kurs fotografii online

Po zakończeniu teorii, praktyki i omówienia prac możesz podejśc do testu sprawdzającego wiedzę. To również działa motywująco. Każdy stara się aby wypaść najlepiej podczas sprawdzianu.

kurs fotografii online

Natychmiast po zaliczeniu testu otrzymujesz dyplom w postaci elektronicznej /PDF do wydrukowania/ z podpisem i pieczątką i numerem instytucji szkoleniowej.


kurs fotgrafii kulinarnej

KLIENT: Loopy`s World, ZLECENIE: Packshoty do menu; PRODUKCJA: Mr. Bloom, ZDJĘCIA: Szymon Zduńczyk, 2010

Dyplom ukończenia kursu


Link do testu wiedzy wysyłany jest automatycznie w pierwszej lekcji zaraz po dokonaniu płatności. Możesz podejść do testu w każdej chwili. Po zaliczeniu testu dyplom jest drukowany automatycznie i natychmiastowo i można go pobrać na dysk komputera.

Dyplom ukończenia kursu jest w formie elektronicznej. Należy samemu wydrukować ten elektroniczny dokument (plik PDF).

Na dyplomie jest informacja o rodzaju, zakresie kursu, imię i nazwisko oraz PESEL uczestnika, miejscowość, data, podpis i pieczątka firmowa, nr instytucji szkoleniowej + informacja, że kurs zakończył się zdanym egzaminem wiedzy.

Szczegóły:
- test jest testem jednokrotnego wyboru,
- nie ma ograniczeń czasowych na zaliczenie,
- należy uzyskać 60% poprawnych odpowiedzi,
- w przypadku niepowodzenia, każda poprawka jest płatna 17zł,
- nie ma możliwości wglądu i analizę zdanego lub niezdanego testu.


dyplom ukończenia kursu fotografii


O prowadzącym

Szymon Zduńczyk - absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi kierunku fotografia i Politechniki Gdańskiej. Od 2004 roku właściciel AGENCJI FOTO OKO i fotograf zawodowy. Jest wydawcą kursów fotografii wideo oraz prowadzi szkolenia fotograficzne online. Od 2013 roku założyciel Akademii Foto Oko, internetowej szkoły fotografii.

Klientami jego byli m.in. Swarovski Elements, Douglas Polska, J. J. Darboven Poland, Det Norske Veritas Poland, więcej...

Dwór Oliwski Galeria Bałtycka Swarovski Elements Royal Canin Det Norske Veritas Douglas

Współpracował miedzy innymi z: agencją Mr. Bloom przy projektach dla Dr. Oetker, ZT Kruszwica, Loopy`s World

Mr. Bloom dla ZT Kruszwica Dr. Oetker Loopy`s World

oraz z agencją Paragraff przy projektach dla Portu Lotniczego Gdańsk, Galeon i Orbis.

Paragraff dla Port Lotniczy Gdańsk Galeon Orbis

Szymon Zduńczyk
Nagrody i wyróżnienia to: II nagroda exequo w XII Ogólnopolskim Konkursie Fotografii PORTRET w Trzciance w 2007 roku, Certificate of Achievement Honorable Mention - International Photography Awards, Los Angeles w 2003 roku, II nagroda w Ogólnopolskim Konkursie Fotograficznym Oblicza Ludzi w Otwocku, I nagroda - IV Krajowy Konkurs Fotograficzny Przystanek Woodstock, Żary 2002, wiecej...

dyplom wyróznienie w konkursie ND Awards
Wyróżnienie Szymona Zduńczyka w konkursie ND Awards 2014

Tak fotografuję...





Opinie


uczestnik kursu szymona zduńczyka PIOTR MAZUR. Nazywam się Piotr Mazur. Uczestniczyłem w kursie fotografii kulinarnej. Natknąłem sięna informację o kursie w dobrym momencie - akurat wtedy gdy stawiałem pierwsze kroki w fotografowaniu jedzenia. Dzięki temu mogłem szybko załapać solidne podstawy i, co najważniejsze, poddać swoje prace ocenie prowadzącego i innym uczestnikom kursu. Myślę, że najwartościowszym elementem takiej metody nauki są interaktywne spotkania online, podczas których omawia się prace domowe.

Cieszy mnie fakt, że postęp jaki osiągnąłem przez ostatnie pół roku pozwala mi swobodnie działać komercyjnie na rynku fotografii kulinarnej. To był mój cel i powód rozpoczęcia kursu. Postęp ten jest wynikiem intensywnej pracy, ale śmiało mogę powiedzieć, że kurs fotografii kulinarnej Agencji Foto Oko stanowił bardzo dobry punkt wyjścia mojej działalnośći komercyjnej.

zdjęcie uczestnika kursu szymona zduńczyka

Zdjęcie wykonane przed /17 kwietnia 2014/ i po kursie /8 listopada 2014/. Fot. Piotr Mazur.

uczestnik kursu szymona zduńczyka ALINA GADOMSKA. Na warsztaty fotografii kulinarnej poszłam w celu poszerzenia swojej wiedzy fotograficznej o ten właśnie temat. Prowadzący w sposób jasny i czytelny przekazał nam wiedzę odnośnie kompozycji, stylizacji oraz oświatlenia żywności.

Fantastyczną sprawą okazał się po warsztatowy webinar gdzie p. Szymon komentował nasze zdjęcia wskazując błędy techniczne i kompozycyjne. Z warsztatów, jak i z webinara byłam tak zadowolona, że zapisałam się na plener fotografii ślubnej. Tutaj również prowadzący stanął na wysokości zadania.

zdjęcie uczestnika kursu szymona zduńczyka

Zdjęcie wykonane przed i po kursie. Fot. Alina Gadomska.

uczestnik kursu szymona zduńczyka JUSTYNA KASPEREK. Fotografia i dobra kuchnia- to dwie rzeczy, które kocham najbardziej w życiu. Kurs fotografii kulinarnej Foto Oko, który polecił mi znajomy, okazał się więc świetnym sposobem, aby je ze sobą połączyć. Uczestnictwo w kursie pomogło mi zdobyć nową wiedzę. Poznałam nieznane mi dotąd techniki, dzięki którym moje zdjęcia mogą być bardziej atrakcyjne, nauczyłam się, że każdy element kompozycji ma znaczenie i liczą się nawet najmniejsze szczegóły.

Kurs fotografii kulinarnej to nie tylko ciekawe lekcje, lecz także cotygodniowe webinaria, podczas których były omawiane zdjęcia uczestników. A ponieważ człowiek uczy się na błędach, spotkania te były bardzo owocne. Wskazywane błędy, czy też zalecenia odnośnie konkretnego zdjęcia, dużo bardziej do mnie przemawiały, niż ogólniki (np. dotyczące prawidłowej ekspozycji) jakie można znaleźć w książkach. Wiem, że moim zdjęciom jeszcze daleko do perfekcji, ale praktyka czyni mistrza. Jestem zadowolona z postępu jakiego dokonałam po kursie, dlatego też inne propozycje Foto Oko również będą mi towarzyszyły w dalszej nauce!

zdjęcie uczestnika kursu szymona zduńczyka

Zdjęcie wykonane przed i po kursie. Fot. Justyna Kasperek.

Wiecej opinii...

Co jeszcze dostanę?

Bonus wideo

wartości 33zł /oddzielnie ten kurs sprzedaję tutaj /
KOMPOZYCJA. PUNKT, LINIA, PŁASZCZYZNA W PRAKTYCE
Czas trwania: 45 min.

kurs fotografii punkt, linia płaszczyzna

Kurs wideo

wartości 31zł /oddzielnie ten kurs sprzedaję tutaj /
ZAPANUJ NAD CHAOSEM KOLORÓW
Czas trwania: 51 min.

kurs kolor w fotografii

Omawianie zdjęć

Na spotkaniach online przeprowadzanych za pomocą platformy konferencyjnej prowadzący omawia zdjęcia nadesłane przez uczestników. Dla nieobecnych przygotowany jest materiał wideo ze spotkania do obejrzenia dostępny do 6 dni od terminu spotkania. Uczestnik wysyła do 3 zdjęć na tydzień. Prowadzący poświęca na te 3. zdjęcia minimum 9 minut zwięzłej recenzji, wskazując plusy i minusy na ujęciach.

Najlepsze nadesłane prace są wyróżniane i publikowane z uzasadnieniem na blogu. Przekonaj się, że nauka przez internet jest skuteczna pod warunkiem, że się chce. Odwiedź BLOGA i zobacz jakie efekty uzyskują uczestnicy kursów online z omówieniem zdjęć.

Od września 2013 do lutego 2021 omówiliśmy 17937 zdjęć na 661 spotkaniach. Spotkania organizowane są co wtorek o godz. 20.00. Nie trzeba instalować oprogramowania do odbioru transmisji wideo na swoim komputerze.

Pamiętaj, wybierając tę opcję, musisz rozpocząć naukę od razu. Nie ma możliwości przesuwania terminów uczestnictwa w spotkaniach online. Obejrzyj przykładową recenzję.




kurs fotgrafii kulinarnej

KLIENT: Wytwórnia Wędlin Władysław Kummer, ZLECENIE: Zdjęcia reklamowe wędlin do kalendarza, 2008, PRODUKCJA: Inventivmedia

Wybierz swój kurs

Który wybrać kurs? To zależy od stopnia samodyscypliny. Jeżeli potrafisz się zmotywować do pracy i jednocześnie potrafisz samodzielnie ocenić efekty swojej pracy to wybierz KURS WIDEO. To najbardziej ekonomiczne rozwiązanie dla dobrze zorganizowanych osób.

Jeśli chcesz abym Cię jeszcze bardziej zmotywował i oceniał postępy Twojej pracy na bieżąco podczas spotkań online to wybierz KURS ONLINE. Możesz również oceniać efekty innych uczestników i czerpać z tego inspiracje. Każde zdjęcie recenzuję 3 minuty, co przy 18 zdjęciach daje w sumie 54 minut poświęconych tylko Twoim pracom. Jeśli wybierzesz tę opcję, to musisz rozpocząć naukę od razu, bez możliwości przesuwania spotkań online.


KURS
WIDEO
KURS
ONLINE
3,5 godz. Kurs fotografii kulinarnej
wartości 86zł
Test wiedzy
+ dyplom
45 min. kurs
KOMPOZYCJA. PUNKT, LINIA...
wartości 33zł
51 min. kurs
ZAPANUJ NAD CHAOSEM...
wartości 31zł
6. cotygodniowych spotkań online z omówieniem
do 18. zdjęć wartości 139zł
Rabat
Inwestujesz
150 zł 86zł
412 zł 348zł
Oszczędzasz
64 zł
64 zł
Zapisz mnie
Niedostępny

Zniżki są podawane w zaokrągleniu w górę i w dół do 5%.


PS Jeśli nie możesz być na spotkaniu online w danym dniu, otrzymasz nagranie wideo z tego spotkania do analizy.

PPS Jeśli chcesz się upewnić co do mojej kompetencji zajrzyj tutaj.


Zapraszam!


Szymon Zduńczyk
Agencja Foto Oko
Ul. Porębskiego 68/7
80-180 Gdańsk


Fotografowanie potraw

Krystyna jest świetną kucharką. Chwali ją nie tylko własna rodzina, ale także znajomi, którzy z przyjemnością zaglądają na organizowane przez nią obiady. Kobieta wie, że komplementy są szczere. Udało jej się wygrać dwa lokalne konkursy kulinarne, w których jury nie miało żadnego powodu, by wyróżnić ugotowane przez nią pulpeciki z farszem pieczarkowym. Za namową męża postanawia założyć w internecie swój kulinarny blog. Nie liczy na sławę. Chodzi o to, by jej przepisy docierały do innych ludzi, także do tych, którzy nieustannie pytają o kolejne przepisy. Niestety, początkowy entuzjazm wypala sie w momencie, gdy statystyka na blogu pokazuje niewielkie zainteresowanie jej przepisami. Po krótkiej naradzie rodzinnej Krystyna dochodzi do wniosku, że przyczyną niedużego zainteresowania jest brak zdjęć potraw.

„Jak fotografować potrawy?”

zastanawia się Krysia patrząc na swoje kulinarne arcydzieło. Doskonale wie, jak upiec pyszne ciasto i przyrządzić zdrowy, syty obiad, ale nie ma pojęcia o tym, w jaki sposób fotografować jedzenie. Fakt, że po pojawieniu się ilustracji do przepisów, ilość zainteresowanych osób lekko wzrosła, jednakże Krystyna wciąż czuje się niedoceniona. Nigdy nie zastanawiała się jak są fotografowane potrawy w czasopismach i książkach, które z zainteresowaniem przeglądała w poszukiwaniu inspiracji. Słyszała co prawda, że fotografowie chwytają się różnych sposobów przy

fotografii kulinarnej

i nie zawsze konkretna potrawa była tym, co naprawdę ugotowano. Czasem zamiast mleka dawano klej, żeby płatki szybko nie nasiąkały i wyglądały apetycznie w świetle lamp studyjnych. Podobno bita śmietana nie zawsze na zdjęciu była bitą śmietaną, tylko najczęściej pianką do golenia, która tak szybko nie rozpływała się pod wpływem temperatury. Krystyna jednak nie chce uciekać się do tego typu metod. Chce, by jej zdjęcia odwzorowywały to, w jaki sposób faktycznie wygląda dana potrawa. Kobieta kupuje kilka książek o fotografii kulinarnej, ale niewiele z nich rozumie. Decyduje się wtedy na

kurs fotografii kulinarnej.

Jest on dla niej szansą na opanowanie swojego niezbyt zaawansowanego aparatu w najlepszym stopniu i szansą, że zrozumie podstawowe zagadnienia związane z nową dziedziną sztuki. Niestety w okolicy wszystkie proponowane kursy są naprawdę drogie. Krystyna nie ma też czasu na wielotygodniową naukę, ponieważ jej godziny w pracy są nieregularne i obawia się, że nie zdąży na wszystkie spotkania. Z pomocą przychodzi jej córka, która opowiada o znalezionym niedawno

kursie fotografii kulinarnej online, przez internet.

To jest rozwiązanie, którego było trzeba! Nauka będzie o dowolnych porach dnia lub nocy, w zależności od tego, na którą Krystyna będzie musiała iść do pracy i ile będzie miała siły po powrocie do domu.

Szkolenie z fotografowania potraw

to lekcje wideo, w których są tłumaczone odpowiednie zagadnienia. Wiedza jest podawana w sposób przemyślany i zrozumiały, a materiał wideo pozwala przedstawić aspekty, w których książka stawiała wyłącznie na wyobraźnię lub rysunek w postaci szkicu. Krystyna kończy kurs szybciej, niż przewiduje to standardowy terminarz. Nauka jest dla niej przyjemnością. Wiedzę teoretyczną przekuwa od razu w praktykę i efekty można zaobserwować natychmiast. W jej kuchni widzą już zdjęcia, które zrobiła ona sama. Są także świetnym prezentem dla przyjaciół, którzy szukali odpowiedniej dekoracji do jadalni. Gdyby nie założenie bloga, Krystyna nigdy nie zastanawiałaby się

jak fotografować jedzenie.

jej blog i samoocena wzrosły po nabyciu fotograficznych umiejętności. Teraz kobieta łączy dwie pasje: gotowanie i fotografowanie. Pojawiły się nawet pierwsze propozycje reklam na blogu, choć Krystyna nigdy nie planowała w żaden sposób

zarabiać na fotografii kulinarnej.

Fotografowanie potraw to umiejętność, która przydaje się przy prowadzeniu bloga. Zdecydowanie więcej ludzi odwiedza blogi kulinarne, na których oprócz fantastycznych przepisów, mogą obejrzeć jeszcze efekt gotowania. Zdjęcia kulinarne powinny przedstawiać potrawę w sposób apetyczny, świeży i zachęcający do spróbowania. Właściciele niewielkich restauracji także często chcą znać

sekrety fotografii kulinarnej,

żeby wykorzystać zrobione przez siebie zdjęcia w karcie dań. Jest to szczególnie istotne, gdy jest ona często zmieniana i zależna np. od produktów sezonowych. Inwestycja w internetowy kurs fotografii jest bezpieczna, gdyż producent daje gwarancję satysfakcji.